29 okt '18

Wat is Douglas hout?

Veel van de producten die we bij Trendhout maken, zijn van Douglas hout gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de buitenverblijven, kapschuren en aanbouwveranda's die we maken. Waarom wordt nu juist dit type hout veel voor onze producten gebruikt? We geven graag antwoord op de ‘vraag wat is Douglas hout’ en waarom gebruiken we het zo graag?

Douglas hout eigenschappen

Douglas hout is één van de meest duurzame naaldhoutsoorten. Tegelijk is het één van hardste houtsoorten die in Europa beschikbaar zijn. Het hout van de Douglasspar heeft een mooie kleur en structuur en een warme uitstraling. Verder is Douglas hout voor veel toepassingen geschikt en valt het in duurzaamheidsklasse III. Dat betekent dat Douglas hout onbehandeld een minimale levensduur heeft van tien tot wel vijftien jaar. Douglas heeft daarnaast de eigenschap dat het na uitdroging steeds harder wordt. Omdat Douglas hout een natuurproduct is, slaat het vocht op. Het hout kan dan ook krimpen als het droogt en daardoor kunnen er scheurtjes ontstaan. Dit benadrukt het rustieke en natuurlijke karakter van het materiaal en past mooi bij de producten die we ermee maken, zoals overkappingen, kapschuren en veranda’s. De Trendhout dealers vertellen je er graag meer over.

Als je Douglas hout onbehandeld laat, zal het uiteindelijk vergrijzen. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden, dan is het aan te raden het hout te behandelen met een beits. Er is een ruime keuze uit verschillende beitsen. Deze zijn ook bij Trendhout leverbaar. Douglas hout is een milieuvriendelijk alternatief voor vuren hout, dat vaak geïmpregneerd wordt. Daarmee wordt de levensduur van vuren verlengd, maar bevat het hout ook schadelijke stoffen. Douglas hout is mooier om te zien dan geïmpregneerd hout door de warme uitstraling en structuur. Omdat deze naaldhoutsoort lokaal gekapt en verwerkt wordt, is het ook nog eens duurzamer en goedkoper dan hardhout.

Waarvoor wordt Douglas hout gebruikt?

Douglas hout wordt zowel binnen als buiten toegepast. Je kunt dan denken aan kozijnen, overkappingen, kapschuren, dakconstructies, bekleding van gevels en nog veel meer. Tegenwoordig wordt Douglas vanwege zijn eigenschappen ook steeds vaker als tuinhout gebruikt. Bij Trendhout gebruiken we dit type hout voor bijna al onze producten.

Douglas hout kopen met keurmerk

Al het Douglas hout dat door Trendhout wordt gebruikt heeft het FSC en PEFC keurmerk. Hiermee heb je de garantie dat het hout uit goed beheerde bossen komt. Zo levert onder andere Staatsbosbeheer hout voor onze producten. We hopen je met dit artikel een duidelijk antwoord te geven op de vraag: ‘wat is Douglas hout?’

Fotogallerij